»Alla människor oavsett funktion ska kunna hitta sitt sätt att njuta på«

Dejting, integritet och njutning är teman som tas upp när RFSU greppar frågan om sexualitet och funktionalitet i satsningen »Sex i rörelse«.

Porträtt av Hanna Öfors från Sex i rörelse
Hanna Öfors har lett arbetet med RFSUs material Sex i Rörelse. (Foto: Albert Martinsson)

Sex i rörelse. Dejting, integritet och njutning är teman som tas upp när RFSU greppar frågan om sexualitet och funktionalitet. Hanna Öfors berättar vad det handlar om.

Vad gör man av assistenten på en dejt och hur har man sex om man inte kan röra sig? Det är några frågor som RFSU Stockholm tar sig an i en ny satsning. På en nylanserad webbsida har man samlat texter, bilder och filmer som belyser relationer och sexualitet i relation till nedsatt rörelseförmåga. 

– Vi lyfter upp sex ur många olika perspektiv. Det handlar egentligen om att göra det tydligt att det inte finns ett speciellt sätt att ha sex bara för att du har en viss funktion. Sexbegreppet behöver breddas för att alla människor oavsett funktion ska kunna hitta sitt sätt att njuta på, säger Hanna Öfors, som lett arbetet.

Syftet är att ge stöd och kunskap, men också att synliggöra och motbevisa normer och föreställningar om sexualitet i kombination med nedsatt rörelseförmåga.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Ofta blir personer som har en funktionsvariation som bryter mot normen avsexualiserade eller översexualiserade. Det synsättet vill vi ta bort. Ens sexualitet är inte direkt kopplat till ens funktion. Det är två separata saker, som man ibland kanske måste förhålla sig till, men sexualiteten måste få leva för sig själv och inte finnas i relation till något annat.

Materialet kretsar kring tre teman: Att träffa någon, integritet och assistans samt njutning. Till varje tema har RFSU producerat en film som finns på sajten och på Youtube. 

– Filmerna ska kunna stå för sig själva så att man som privatperson kan titta på dem om man vill ha information, säger Hanna Öfors.

»Sex funkar olika för alla oavsett funktion. Funktion ska ha plats att vara irrelevant i en sådan här fråga.«

Frida Myrsten

Frida Myrsten från Umeå har ingått i projektets referensgrupp och hon välkomnar det nya satsningen. 

Porträtt av Frida Myrsten
Frida Myrsten välkomnar materialet som Sex i rörelse har tagit fram. (Foto: Albert Martinsson)

– Under hela min uppväxt har jag upplevt att det finns en kunskapslucka på det här området. Det har inte heller funnits någon att prata med om det. Ingen har kunnat svara på de frågor jag har haft. 

Hon hoppas därför att filmerna, texterna och bilderna ska bidra till ett öppnare samtalsklimat runt frågor som rör sexualitet och funktionalitet. 

– Sex funkar olika för alla oavsett funktion. Funktion ska ha plats att vara irrelevant i en sådan här fråga. Det är viktigt att veta hur funktionen påverkar en, men det ska också kunna vara irrelevant. 

FAKTA Sex i rörelse

Projekt som jobbar för att öka kunskapen och stärka den sexuella hälsan hos unga personer med »normbrytande rörelsevariation«. Målgruppen är mellan 15 och 32 år
Läs mer: www.sexirorelse.se

1 svar på ”»Alla människor oavsett funktion ska kunna hitta sitt sätt att njuta på«”

  1. intressant ^^ bra ämne att ta upp (Y) tyvärr så är samhället så dömande för att egna arrogansen nonchalansen egot stoltheten vanföreställningar fördomar utseendefixering mm styr så en person riskerar att nobbas framför någon annan pga något som innebär att man värderas och bedöms som ett sämre olämpligare val och är mindre värd en chans till kärlek och sex för att man inte motsvarar förställda krav hos någon annan …..

Kommentarer är stängda.