Budgetkravet: Höj sjukersättningen

Inför höstens budgetförhandlingar med regeringen vill Vänsterpartiet höja sjukersättningen och se över beräkningsgrunderna för bidraget.

Porträtt av Ulla Andersson
Ulla Andersson är ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Inför höstens budgetförhandlingar med regeringen vill Vänsterpartiet höja sjukersättningen och se över beräkningsgrunderna för bidraget.
– Nivån är för låg för att man ska kunna leva ett värdigt liv. Ingen blir friskare av fattigdom. Vi kan inte tänka oss något annat än att en Socialdemokratisk ledd regering kommer vilja införa dessa satsningar för att utjämna inkomstklyftorna, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson i ett pressmeddelande.
Kravet på höjd sjukersättning är ett av de första offentliga inspelen till förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet inför höstens budgetproposition.
För att finansiera en högre sjukersättning pekar Vänsterpartiet på möjligheten att minska jobbskatteavdraget för de som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden.

15 svar på ”Budgetkravet: Höj sjukersättningen”

  1. Höjd sjukpension och borttagande av straffskatt på sjukpension är ett måste vi har halkat efter ohygglig, Vi är många som inte får ut mer än 4500 till 6300 kr i månaden efter skatt och straffskatt ,; och taket för bostadstillägg måste höjas till minst 8500 kr finns nästan inga bostäder under 5000 kr i hyra . Tandvård måste ingå i högkostnadsskyddet högst 150 kr per behandling sjukresor och behandlingar måste sänkas till 75 kr gången även special skor måste ingå i högkostnadsskyddet max 300 kr per par .

    • Håller med ovanstående talare. Höjs inte bostadstillägget samtidigt kommer båda systemen o slå ut varandra och man riskerar o få plus minus noll som i höstas när folk skulle få höjd pension så fick odm flesta sänkt eller noll kronor för bostadstillägget justerades direkt o åt upp höjningen…

  2. Tittar vi på bostadstillägget så medan medelhyran har gått från 4 178 till 5 444 kr mellan åren 2004 till 2014 Hyrestaket har legat kvar på ca 5 000 kr hela tiden. 
    Det mest allvarliga i detta är att om pensionerna eller sjukersättningen går upp så får inte de som har ersättningen ut någon höjning i plånboken eftersom försäkringskassan automatisk sänker bostadstillägget.

  3. Hej!
    Jag blev sjuk pensionär när pensionamyndigheten hade ansvaret för sjukersatta.
    Efter 15 år Har min inkomst varit densamma.
    Inte utgifterna.
    Som sjuk är jag beroende av sjukvård och smärtstillande.
    Det mest oacceptabla är att taket till hyres tillägg ligger på 5000:-/mån.
    Orimligt i dessa dagar.
    Det är både brist på bostäder OCH de som byggs är jätte dyra.
    Oron för att få ekonomin att gå ihop gnager ständigt.
    En rimlig nivå på hyran för bostadstillägg vore ett steg i rätt riktning g.
    Då kan jag som sjuk fokusera på ett ev tillfrisknande!

  4. Tyvärr är det så att många som jobbat inom den offentliga vården har en pension som inte är mycket störrr, trots att de hobbat hela livet.

  5. Bästa förslaget på länge. Fattiga människor blir inte friskare. Sjukdom kan drabba alla. Behövs också fler reformer för att minska sjukskrivningar som tex 6 timmars arbetsdag. Det är dax för en stor reform som kan ge mer köpkraft och bättre hälsa. Fler får jobb som leder till ökad köpkraft . Alla blir friskare och sjukersättningar minskar.

  6. Ja, låt se att nåt händer nu!!
    Grabben tog studenten nu, har ej fått sommarjobb ännu….😝😱 men sista underhållet o sista bostadsbidraget för honom betalades ut 25 MAJ……o hur e de
    tänkt nu da😳 Jag har sjuksättning på en sjukpenning grundad sgi från 2000!
    Ska jag kasta ut honom?????????

  7. Ta bort inkomst skatten för alla som har sjukersättning och ge fri tandvård, läkarvård, mediciner och glasögon.

  8. Håller med Birgitta Stenlund. Taket för bostadstilläggen måste höjas eller rentav ändras helt. Finns knappt ingen lägenhet under 5000kr i dag. Beräkningen gör att en person som redan ligger under fattigdomsgränsen (11700kr/mån) inte på något vis kan öka sin inkomst. Skulle man råka vinna en slant eller ha möjlighet att bli beviljad återköp av pensionsförsäkring el dylikt då mister man genast bostadstillägget . Även fast man hamnar under fattigdomsgränsen.

  9. Det är inte värdigt för ett land som Sverige att sjuka människor ska leva i misär! En del får t.o.m ge sig ut och tigga sidan om EU – migranterna. Är det ett land att vara stolt över?

Kommentarer är stängda.