Fågelfeber

Våren står för dörren och med den kommer flyttfåglarna. Pelle Aspegren, en av Sveriges mest erfarna fågelskådare som använder rullstol, förklarar grejen med att spana på bevingade djur.

Pelle Aspegren sitter i en rullstol på en grusväg i ett öppet ängs- och åkerlandskap. I knät har han en fågelkikare med fodral och stativ.
Pelle Aspegren är en rutinerad fågelskådare. Han har sett 326 olika arter i Sverige. (Foto: Hans Bister)

I södra Sverige knackar våren på dörren och med den kommer flyttfåglarna. Pelle Aspegren, en av Sveriges mest erfarna fågelskådare som använder rullstol, förklarar grejen med att spana på bevingade djur.
– Jag har hållit på med fågel­skådning sedan barnsben och har alltid gillat djur och natur. Det är väl fascinationen över att det finns så många olika arter att titta på och att man kan fågelskåda precis överallt. Det går ju att lägga nivån helt där man själv vill. Man kan skåda ifrån köksfönstret eller åka land och rike runt. Fåglarna finns ju överallt.
– Själv skådar jag i princip all min lediga tid. I nuläget är jag uppe i 326 arter i Sverige.
Hur ser förutsättningarna ut för att skåda i rullstol?
– Jag ser inga hinder överhuvudtaget. Många av platserna som man besöker, som fågelsjöar och liknande är ofta ganska bra anpassade idag. Det finns stigar man kan rulla på. Min hemmalokal är sjön Fysingen som ligger en mil norr om Upplands Väsby där jag bor. Där är helt handikappanpassat. Man kan rulla med rullstol och det finns en fungerande toalett.
– Jag tycker att det är tråkigt att det inte är fler rörelsehindrade som är ute i naturen, men det handlar nog mycket om rädsla men också  att man saknar kunskap och kanske inte får rätt information. Man tror helt enkelt inte att det går, men det gör det i de allra flesta fall.
En blåmes fångad i flykten.
Det går att skåda fåglar från köksfönstret. (foto: Victor Tyakht/Adobe stock)

På senare år har det ju satsats en hel del på att tillgängliggöra naturområden och fågeltorn. Hur märks det?
– Många har hört av sig till mig med frågor. Jag har ju skådat hela mitt liv och är född med min funktionsnedsättning så jag har fått lämna tips på hur ramper ska byggas och vad som är ett bra underlag för att det ska bli lättrullat.
– Det jag har märkt på många ställen är att framkomligheten är jättebra ordnad och det är inga problem att ta sig fram med rullstol. Men det många glömmer är tillgängligheten till toalett och då faller ju mycket.
Vad ska man tänka på som nybörjare?
– Man kan ju börja hemma i omgivningarna. En vanlig handkikare fungerar som grund och en bra fågelbok är bra att ha så att man kan identifiera fåglarna man ser i sin närhet. Sedan kan man ju vända sig till någon av oss som har funktionsnedsättning och skådar för att få veta mer. Vid den sjön där jag brukar skåda har jag privata guidningar och gruppguidningar varje år. Vill man lära sig mer så kan man höra sig till mig eller sin lokala fågelskådarförening.
 

4 bästa fågellokalerna enligt Pelle Aspegren

1. Fysingen i Uppland
2. Ottenby på Öland
3. Tåkern i Östergötland
4. Svartåmynningens natur­reservat i Östergötland
Ottenby fågelstation vid Ölands södra udde är den plats i landet där flest arter har påträffats (402 stycken).