Förslaget om MR-institution på remiss

Regeringen går vidare med förslaget om en ny oberoende institution för mänskliga rättigheter i Sverige.

Porträttbild av Åsa Lindhagen
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). (Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet)

Regeringen går vidare med förslaget om en ny oberoende institution för mänskliga rättigheter i Sverige. 

I regeringsförklaringen i januari lovade statsminister Stefan Löfven (S) att inrätta en ny institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Idag tar regeringen tagit steg i processen och skickar utredaren Lise Berghs förslag, som blev klart i höstas, på remiss. 

– Jag är glad att vi fortsätter arbetet med inrättandet av en institution som ska bevaka att de mänskliga rättigheterna följs. Det här är en viktig fråga som engagerar många. Nu går förslaget ut på remiss och jag ser fram emot återkopplingen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP), som också har ansvar för frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, i ett pressmeddelande.

Sverige är, bland annat enligt FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, förpliktigat att ha en nationell institution som främjar och skyddar mänskliga rättigheter i Sverige. Institutionen ska vara oberoende från regeringen och uppfylla FNs så kallade Parisprinciper. Frågan har utretts i många år och ansvaret har bollats mellan regeringen och riksdagen. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

I det nu aktuella förslaget placeras den nya institutionen som en myndighet under regeringen. För att säkerställa oberoendet ska myndighetens ledning utses bland personer som nominerats av civilsamhället. Dessa utser i sin tur vem som ska vara högste ansvarig för institutionens arbete. 

Läs mer om förslaget:

Lise Bergh: Ny myndighet ska skydda mänskliga rättigheter i Sverige

Hela förslaget hos regeringen