»Jag trodde att människor i Sverige skulle ha en större chans«

Hur vanligt är det att personer som har sjukersättning gifter sig? Forskaren Fredinah Namatovu har svaret på frågan och förklarar varför det är viktigt att veta.

Porträtt av Fredinah Namatovu som står framför ett grönt tr'd inne i någon slags byggnad.
Fredinah Namatovu forskar om levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning. (Foto: Jessica Larsson Svanlund)

Hur vanligt är det att personer som har sjukersättning gifter sig? Forskaren Fredinah Namatovu har svaret på frågan och förklarar varför det är viktigt att veta. 

– M ånga studier inom sociologi och hälsa visar att giftermål och partnerskap är bra för hälsan. Det ger ekonomisk stabilitet och den som bor i hop med en partner har någon att prata med och bolla sina tankar med, säger Fredinah Namatovu.

Hon ingår i en forskargrupp vid Umeå universitet som under fyra år jobbar med att kartlägga levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning i Sverige. I en färsk studie har forskarna undersökt hur vanligt det är att personer som har sjukersättning gifter sig eller flyttar ihop med en sambo. 

Studier från olika håll i världen visar att personer med funktionsnedsättning gifter sig eller blir sambor i lägre utsträckning än personer i allmänhet. Några siffror på hur det ser ut i Sverige har inte funnits. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Sverige är ett unik land, så även om siffrorna globalt visar att personer med funktionsnedsättning hittar en partner i lägre utsträckning än befolkningen i övrigt, fanns det skäl att tro att det skulle se annorlunda ut i Sverige. 

Men när forskarna undersökte personer födda mellan 1973 och 1977 visar det sig att förhållandet ser likadant ut här. Fram till 2009 hade 80 procent av dem som blivit beviljade sjukersättning varken gift sig eller blivit sambo. Att jämföra med 34 procent i befolkningen i övrigt. Resultatet förvånade Fredinah Namatovu. 

– Jag trodde att människor i Sverige skulle ha en större chans, för det finns flera aspekter av välfärdssystemet som borde kunna påverka. Till exempel finns det studier som visar att en regelbunden inkomst är en av de viktigaste faktorerna för om en person gifter sig eller hittar en partner. 

I nästa steg ska forskarna undersöka sambandet mellan avsaknaden av partner och hälsoläget. 

– En av de idéer vi tittar på är att mäta indikatorer för hälsa och se hur sambandet ser ut för den här gruppen, säger Fredinah Namatovu. 

1 svar på ”»Jag trodde att människor i Sverige skulle ha en större chans«”

  1. En blir ju straffad med lägre eller indragen inkomst, samt indragna insatser vad gäller hemtjänst, boendestöd, personlig assistans etc om en gifter sig eller bör ihop med någon öht (oavsett om en är ihop eller kompis eller bara sjysst och låter någon bo på ens soffa ett tag). Det går inte att välja bort en redan låg inkomst och det lilla stöd som samhället ger, till förmån för att försöka leva som en vanlig människa. Relationen tar snabbt slut pga att partnern/sambon/vännen inte orkar bära både sin egen och ens del av precis allt.
    Många vågar inte heller skaffa barn av samma anledning.

Kommentarer är stängda.