Unik skidskola jubilerar

I 30 år har de utvecklat teknik och skapat möjligheter för fler att uppleva skidåkning.
Under jubileumsåret har Totalskidskolan fokus på att rädda sin släplift.

En skidlärare hjälper en sitski-åkare att ta sig ner för en skidbacke.
Sit-ski är en av möjligheterna som Totalskidskolan erbjuder. (Foto:Totalskidskolan)

I 30 år har de utvecklat teknik och skapat möjligheter för fler att uppleva skidåkning.
Under jubileumsåret har Totalskidskolan fokus på att rädda sin släplift.

Sedan 1987 har Totalskidskolan tagit emot skidhungrande personer med olika funktionsnedsättning vid sin anläggning i Rödkullen i Åre. Hit kommer varje år ett 250-tal elever för att lära sig utförsåkning av föreningens skidlärare. Här anordnas skidläger för barn och ungdomar och ges lektioner till enskilda och grupper.
– Vår målsättning är att alla ska kunna åka skidor oavsett funktionsnedsättning, säger Ulf Sandström, styrelseledamot i den ideella förening som driver skidskolan.
Totalskidskolan jobbar med en mängd olika utrustningar för att göra de möjligt för så många som möjligt att ta sig ner för backarna. För personer med nedsatt rörelseförmåga är kanske sitski den mest kända. Den består av en sits som är monterad på en ensam slalomskida.
På senare år har konceptet utvecklats, berättar Ulf Sandström så att det numer även finns en stabilare och mer fjädrad variant med två skidor som kallas biski. För den som behöver en ännu stabilare förutsättningar är skicarten med fyra skidor under ett alternativ.
Under jubileumsåret satsar föreningen lite extra på aktiviteter som föreläsningar och evenemang i backen, men trots att verksamheten nästan alltid är fullbokad lurar ett och annat mörkt moln vid horisonten.
– Vi stående skidåkare vill gärna ha sittlift och det har varit på tal att ta bort ankarliften vid Rödkullen. Gör man det så kan vi inte åka med skicarten. Just nu ser det ut som att den blir kvar, men skulle den bytas ut får vi stora problem.
 
Fakta: Skidsäsongen i Åre pågår till 1 maj