En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD På den här sidan hittar du alla våra artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock genomgått flera förändringar genom åren. Så sent som 2017 sjösatte riksdagen den senaste lagändringen. En förändring som har medfört flera problem. Bland annat med långa handläggningstider och knepiga regeltolkningar.

Den nya lagen innehåller ändrade regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning blivit stramare. Något som betyder att färre personer idag får stöd till anpassningar som till exempel golvsänkning.

Nyheter Bilstöd:

Ändrat bilstöd kan ge fler rätt till bilanpassning

16 mars, 2020 Ändrat bilstöd kan ge fler rätt till bilanpassningEfter den hårda kritiken mot det nya bilstödet föreslår regeringen flera förändringar av regelverket.

Ändrad prognos för bilstödet

29 oktober, 2019 Ändrad prognos för bilstödetFörsäkringskassan skruvar ner prognosen för hur mycket bilstöd som kommer att betalas ut i år och de kommande åren.

Oförändrad budget för bilstöd trots lägre utbetalningar

18 september, 2019 Oförändrad budget för bilstöd trots lägre utbetalningarSedan lagändringen 2017 har utbetalningarna av bilstöd minskad dramatiskt. Ändå behåller regeringen budgeten för stödet oförändrad.

Förslaget: Maxhöjd på bilen kan ge fler rätt till bilanpassning

17 september, 2019 Förslaget: Maxhöjd på bilen kan ge fler rätt till bilanpassningReglerna för bilanpassning kan mjukas upp. Ett nytt förslag från socialdepartementet öppnar för lättnader som innebär att fler kan få anpassningsbidrag.

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

1 mars, 2018 Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

Text: