En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD På den här sidan hittar du alla våra artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock genomgått flera förändringar genom åren. Så sent som 2017 sjösatte riksdagen den senaste lagändringen. En förändring som har medfört flera problem. Bland annat med långa handläggningstider och knepiga regeltolkningar.

Den nya lagen innehåller ändrade regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning blivit stramare. Något som betyder att färre personer idag får stöd till anpassningar som till exempel golvsänkning.

Nyheter Bilstöd:

Löften om snabbare bilstöd

4 februari, 2021Löften om snabbare bilstödBedömningen om behov av fordonsanpassning ska bli snabbare och bättre. Regeringen ger Trafikverket och Försäkringskassan nya uppdrag.

Nya regler ska vända utvecklingen inom bilstödet

30 september, 2020Nya regler ska vända utvecklingen inom bilstödetNu ändras lagen om bilstöd. Maxhöjd på bilen och höjda tilläggsbidrag kan innebära att fler ansöker om bilstöd, tror Försäkringskassan.

Då höjs bidragen i bilstödet

10 juni, 2020Då höjs bidragen i bilstödetHöjda tilläggsbidrag och ändrade regler som kan ge fler rätt till bilanpassning. Det beslutade riksdagen om på onsdagen.

Ändrat bilstöd kan ge fler rätt till bilanpassning

16 mars, 2020Ändrat bilstöd kan ge fler rätt till bilanpassningEfter den hårda kritiken mot det nya bilstödet föreslår regeringen flera förändringar av regelverket.

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

1 mars, 2018Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

Text: