En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD Här hittar du alla Funktionshinderpolitiks artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock förändrats genom åren och så sent som 2017 sjösattes den senaste lagändringen som bland annat innehåller nya regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning stramats åt vilket har lett till att färre personer får stöd till anpassningar som golvsänkning.

 

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket

1 mars, 2018 Trafikskylt som varnar för svag vägkant.

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 En man kör sin rullstol ut ur bilen på en lift montread vid en skjutdörr. I knät harhan ett barn.

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

 

Nyheter Bilstöd:

Personlig assistans inget skäl att neka bilstöd

3 januari, 2019 En hand på en ratt som hanterar ett reglage.Att en bilförare har personlig assistans är inte ett skäl att neka bilstöd till de anpassningar som krävs för att personen själv ska kunna köra bilen. Det konstaterar förvaltningsrätten i Stockholm i en färsk dom. 

5 frågor att ha koll på under 2019

2 januari, 2019 En suddigbild av en man i rullstol med årtalet 2019 skrivet över.Året är nytt, men många funktionshinderpolitiska frågor består. Här är fem frågor och viktiga datum att hålla koll på under 2019. 

Ny dom nekar bilstöd för anpassad barnstol

21 december, 2018 En närbild på ett mycket litet barn som är fastspänt i en bilbarnstolDet går inte att få bilstöd för en anpassad bilbarnstol. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en ny dom.

Bekräftat: Nya bilstödet gav dyrare bilköp

2 oktober, 2018 En bil som har en rullstolsramp monterad i aktern.Att köpa en anpassad bil har blivit dyrare. Det visar Försäkringskassans utvärdering av den nya lagen om bilstöd. Nu föreslår myndigheten att reglerna ses över.

Text: