En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD På den här sidan hittar du alla våra artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock genomgått flera förändringar genom åren. Så sent som 2017 sjösatte riksdagen den senaste lagändringen. En förändring som har medfört flera problem. Bland annat med långa handläggningstider och knepiga regeltolkningar.

Den nya lagen innehåller ändrade regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning blivit stramare. Något som betyder att färre personer idag får stöd till anpassningar som till exempel golvsänkning.

Nyheter Bilstöd:

Fler får bilstöd men framtiden är osäker

6 maj, 2019 Fler får bilstöd men framtiden är osäkerKortare handläggningstider har lett till högre utbetalningar av bilstöd, skriver Försäkringskassan i en ny prognos. Men framtiden är fortsatt osäker.

Socialutskottet kräver förslag om bättre fungerande bilstöd

5 mars, 2019 Socialutskottet kräver förslag om bättre fungerande bilstödNu agerar riksdagens socialutskott med anledning av krisen inom det statliga bilstödet.

Därför dröjer besluten om bilstöd

22 januari, 2019 Därför dröjer besluten om bilstödNya lagen om bilstöd gav längre handläggningstider och dyrare utredningar. Försäkringskassan och Trafikverket har olika bild av orsakerna. 

Personlig assistans inget skäl att neka bilstöd

3 januari, 2019 Personlig assistans inget skäl att neka bilstödAtt en bilförare har personlig assistans är inte ett skäl att neka bilstöd till de anpassningar som krävs för att personen själv ska kunna köra bilen. Det konstaterar förvaltningsrätten i Stockholm i en färsk dom. 

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

1 mars, 2018 Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

Text: