En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD På den här sidan hittar du alla våra artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock genomgått flera förändringar genom åren. Så sent som 2017 sjösatte riksdagen den senaste lagändringen. En förändring som har medfört flera problem. Bland annat med långa handläggningstider och knepiga regeltolkningar.

Den nya lagen innehåller ändrade regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning blivit stramare. Något som betyder att färre personer idag får stöd till anpassningar som till exempel golvsänkning.

Nyheter Bilstöd:

5 frågor att ha koll på under 2019

2 januari, 2019 5 frågor att ha koll på under 2019Året är nytt, men många funktionshinderpolitiska frågor består. Här är fem frågor och viktiga datum att hålla koll på under 2019. 

Ny dom nekar bilstöd för anpassad barnstol

21 december, 2018 Ny dom nekar bilstöd för anpassad barnstolDet går inte att få bilstöd för en anpassad bilbarnstol. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en ny dom.

Bekräftat: Nya bilstödet gav dyrare bilköp

2 oktober, 2018 Bekräftat: Nya bilstödet gav dyrare bilköpAtt köpa en anpassad bil har blivit dyrare. Det visar Försäkringskassans utvärdering av den nya lagen om bilstöd. Nu föreslår myndigheten att reglerna ses över.

Anpassningsbranschen vill att regeringen gör mer

2 juli, 2018 Anpassningsbranschen vill att regeringen gör merAnpassningsbranschen går på knäna. Fyra av tio anställda är borta sedan nya lagen trädde i kraft. Regeringens besked att konsekvenserna av nya lagen ska utredas väcker inget hopp.

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

1 mars, 2018 Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

Text: