En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD Här hittar du alla Funktionshinderpolitiks artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock förändrats genom åren och så sent som 2017 sjösattes den senaste lagändringen som bland annat innehåller nya regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning stramats åt vilket har lett till att färre personer får stöd till anpassningar som golvsänkning.

 

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket

1 mars, 2018 Trafikskylt som varnar för svag vägkant.

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 En man kör sin rullstol ut ur bilen på en lift montread vid en skjutdörr. I knät harhan ett barn.

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

 

Nyheter Bilstöd:

Påfyllning av bilstödet

20 september, 2016 Ett tankhantag på en bensinstation sitter instucket i en grön bil.Regeringen skjuter till 61 miljoner kronor till årets pott för bilstöd. Men satsningen är bara tillfällig.

Kräver besked om bilstödet

2 juni, 2016 Kollage: Rasmus Isaksson och bild på en automatväxelspakBilstödet är inte vad det borde vara, anser DHR och pekar på problem med framför allt anpassningsbidraget.

Försäkringskassan: Bilstödet slut i september

21 januari, 2016 Leksaksbilar i en prydlig högStatens utgifter för bilstöd beräknas i år bli betydligt högre än vad som är budgeterat. Om inte extra pengar tillförs kan utbetalningarna stoppas i september.

Funktionshinderpolitik i regeringens budget

21 september, 2015 Mynt i en högSmå förändringar i regeringens budgetförslag. Fortsatt mindre pengar till bilstöd och mer till funktionshinderorganisationerna.

Text: