En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD Här hittar du alla Funktionshinderpolitiks artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock förändrats genom åren och så sent som 2017 sjösattes den senaste lagändringen som bland annat innehåller nya regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning stramats åt vilket har lett till att färre personer får stöd till anpassningar som golvsänkning.

 

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket

1 mars, 2018 Trafikskylt som varnar för svag vägkant.

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 En man kör sin rullstol ut ur bilen på en lift montread vid en skjutdörr. I knät harhan ett barn.

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

 

Nyheter Bilstöd:

Årets bilstöd på väg att ta slut

19 augusti, 2015 bränslemätare som visar på tom tankPersoner som beviljas bilstöd riskerar att behöva vänta med bilköpet till nästa år.

Här blir det lättare att hantera Försäkringskassan

19 maj, 2015 En flagga med Försäkringskassans logga på.Personer som har många olika stöd från Försäkringskassan ska få hjälp med samordning. På åtta orter lanserar nu myndigheten särskilda kontaktpersoner.

Färre får bilstöd

21 januari, 2015 Vy från taket av en bil som färdas längs en landsväg.Antalet beviljade bilstöd har minskat och kommer att fortsätta minska, enligt en ny prognos från Försäkringskassan.

Kraftig minskning av bilstödet

23 oktober, 2014 Anslaget till stöd av anpassning av bilar för personer med funktionsnedsättning minskas med 100 miljoner kronor redan till nästa år. En minskning med nästan 30 procent jämfört med i år.

Text: