En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD På den här sidan hittar du alla våra artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock genomgått flera förändringar genom åren. Så sent som 2017 sjösatte riksdagen den senaste lagändringen. En förändring som har medfört flera problem. Bland annat med långa handläggningstider och knepiga regeltolkningar.

Den nya lagen innehåller ändrade regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning blivit stramare. Något som betyder att färre personer idag får stöd till anpassningar som till exempel golvsänkning.

Nyheter Bilstöd:

Funktionshinderpolitik i regeringens budget

21 september, 2015 Funktionshinderpolitik i regeringens budgetSmå förändringar i regeringens budgetförslag. Fortsatt mindre pengar till bilstöd och mer till funktionshinderorganisationerna.

Årets bilstöd på väg att ta slut

19 augusti, 2015 Årets bilstöd på väg att ta slutPersoner som beviljas bilstöd riskerar att behöva vänta med bilköpet till nästa år.

Här blir det lättare att hantera Försäkringskassan

19 maj, 2015 Här blir det lättare att hantera FörsäkringskassanPersoner som har många olika stöd från Försäkringskassan ska få hjälp med samordning. På åtta orter lanserar nu myndigheten särskilda kontaktpersoner.

Färre får bilstöd

21 januari, 2015 Färre får bilstödAntalet beviljade bilstöd har minskat och kommer att fortsätta minska, enligt en ny prognos från Försäkringskassan.

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

1 mars, 2018 Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016 Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

Text: