En man med solglasögon kör bil med ett handreglage till gas och broms.
Att ha en anpassad bil kan vara nyckeln till ett friare liv. (Foto: Alfa27/Adobe Stock)

TEMA BILSTÖD På den här sidan hittar du alla våra artiklar om bilstöd och bilanpassning. 

Bilstödet har funnit i sin nuvarande form sedan slut av 1980-talet. Reglerna har dock genomgått flera förändringar genom åren. Så sent som 2017 sjösatte riksdagen den senaste lagändringen. En förändring som har medfört flera problem. Bland annat med långa handläggningstider och knepiga regeltolkningar.

Den nya lagen innehåller ändrade regler för bidragen till inköp av bil och helt nya bidrag för den som behöver köpa fabriksmonterad extrautrustning.

Samtidigt har reglerna för fordonsanpassning blivit stramare. Något som betyder att färre personer idag får stöd till anpassningar som till exempel golvsänkning.

Nyheter Bilstöd:

Årets bilstöd på väg att ta slut

19 augusti, 2015Årets bilstöd på väg att ta slutPersoner som beviljas bilstöd riskerar att behöva vänta med bilköpet till nästa år.

Här blir det lättare att hantera Försäkringskassan

19 maj, 2015Här blir det lättare att hantera FörsäkringskassanPersoner som har många olika stöd från Försäkringskassan ska få hjälp med samordning. På åtta orter lanserar nu myndigheten särskilda kontaktpersoner.

Färre får bilstöd

21 januari, 2015Färre får bilstödAntalet beviljade bilstöd har minskat och kommer att fortsätta minska, enligt en ny prognos från Försäkringskassan.

Kraftig minskning av bilstödet

23 oktober, 2014Anslaget till stöd av anpassning av bilar för personer med funktionsnedsättning minskas med 100 miljoner kronor redan till nästa år. En minskning med nästan 30 procent jämfört med i år.

Tema-artiklar Bilstöd:

Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

1 mars, 2018Bilstödet i diket – allt fler larmar om problem

Ett år efter lagändringen hopar sig frågetecknen runt det statliga bilstödet. Nu larmar allt fler om att systemet inte fungerar.

Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

21 november, 2016Nya bilstödet kan ge dyrare bilköp

Från årskiftet förändras det statliga bilstödet. Justerade inkomstgränser och nya tilläggsstöd kan ge högre bidrag till inköp av bil. Men samtidigt riskerar nya krav på fordonet att göra bilköpet dyrare.

Text: